30 Ekim 2020 Kuşadası Körfezi-Sisam/Samos Adası Depremi

30 Ekim 2020 • Kategori: Depremler, Haberler/Duyurular, Lead Story

30 Ekim 2020 TSİ 14:51’de Kuşadası Körfezi’nde meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki deprem hakkında ATAG üyelerinin çalışmalarını ve ön bulgularını bu sayfada derlemeye çalışacağız. Paylaşılanların ön/ham sonuçlar olduğunu önemle hatırlatırız.

Deprem ile ilgili paylaşmak istediğiniz ön bulgu, rapor ve çalışmalarınızı ituatag at itu edu tr eposta adresine veya doğrudan ATAG eposta listesine gönderebilirsiniz. Twitter kullanıyor ve kendi hesabınızdan paylaşmayı tercih etti iseniz lütfen @aktiftektonik veya #ATAG etiketleri ile bizleri de haberdar ediniz.

In English:

We will try to summarize the post-earthquake coordination activities and early/preliminary findings of the members of the Turkish Active Tectonics Research Group (ATAG) here on this page. You can reach us at ituatag at itu edu tr and on Twitter.

Live broadcasts of Turkish TV channels from İzmir:

30/10/20

  • Sismoloji: İlk büyüklük değerleri AFAD tarafından 6.6, EMSC tarafından 6.5 olarak bildirildi.
  • EMSC büyüklük değerini 6.9 ve sonra 7 olarak revize etti. USGS’in hesapladığı değer de 7.0.
  • Sismoloji: ilk odak mekanizma çözümleri D-B yönlü bir normal faylanmaya işaret etmekte:
  • InSAR: İlk uydu geçişinin bu akşam saatlerinde gerçekleşmesini bekliyoruz.
  • Yunan meslektaşlarımız kırılmanın kuzeye eğimli Kaystrios adını verdikleri normal fayda olduğunu düşünmekteler.
  • InSAR: İlk Sentinel-1 uydu geçişi depremden hemen sonra akşam saatlerinde gerçekleşti. Maalesef yer değiştirmenin büyük bir kısmı su altında kalmış ve bu nedenle tespit edilememiş gözüküyor. Bununla birlikte adanın kuzey ucunda hareketin yön değişimine dair bir ipucu mevcut. Sisam/Samos Adası’nda radara doğru >10 cm bir yakınlaşma (yükselme), adanın kuzey ucunda ise benzer bir miktar radardan uzaklaşma (çökme) sinyali görebilmekteyiz. Bu patern bize fayın konumu hakkında fikir vermek için oldukça değerli. Germencik civarında da bir uzaklaşma (çökme) sinyali olduğunu not düşebiliriz. Tıklayarak KMZ olarak indirebilirsiniz (Copernicus Sentinel-1 verisi, 2020. A. Akoğlu, Z. Çakır/İTÜ Jeoloji).

  • Bir sonraki radar uydu geçişinin 4 Kasım tarihinde gerçekleşmesi bekleniyor.

31/10/20

  • Depremi takiben ivedilikle veri toplanması büyük önem taşımakta: bu konuda maalesef ölçüm için cihaz temin edilse bile diğer masraflar için finansal kaynak temini oldukça zor oluyordu. TÜBİTAK başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın onayı ile bu sorunun aşıldığını duymaktayız.
  • Yıldız Teknik Üniversitesi’nden üyemiz Prof. Dr. Uğur Doğan öğrencileri ile birlikte deprem sonrası ilk ölçümler için arazi çalışmalarına başladıklarını bildirdi.
  • TÜBİTAK MAM YDBE DEPAR projesini aktive ettiklerini bildirdi. ATAG üyemiz Adil Tarancıoğlu bölgede meslektaşları ile birlikte sismoloji istasyonları kurmakta.

01/11/20

  • InSAR: Sentinel-1 uydularının çıkış yörüngesinden deprem akşamı alınan verilerle üretilen ilk interferogram iniş yörüngesi verilerinden alışık olduğumuz üzere atmosferik gecikmeler içeriyor olsa da Sisam/Samos’ta radara doğru belirgin bir yakınlaşmaya (yükselme) adanın kuzey ucunda ise uzaklaşmaya (düşmeye) işaret etmekteydi. 4-5 Kasım’daki yeni verileri bekliyor olsak da fikir vermesi için kuzeye eğimli kaba ön modellerimizi paylaşalım (A. Akoğlu, Z. Çakır/ İTÜ Jeoloji).

Faylar MTA ve NOA’dan alınmıştır (Emre vd. 2013; Ganas A., vd. 2013).

 

04/11/20
  • InSAR: Japon ALOS-2 radar uydusunun verileri yabancı meslektaşlarımız tarafından işlenmiş. Veri ulaşınca ATAG olarak da prosesi paylaşacağız. L bandı uydudan farklı bir bakış açısı ile elde edilen yer değiştirme paterni C bandı Sentinel-1’ler ile oldukça benzer.

05/11/20

  • 30 Ekim Sisam/Samos Adası depremi için Sentinel-1 iniş yörüngesinden elde edilen yeni interferogram. Depremden 6 gün sonra yapılan uydu geçişinden elde edilen veri ile hesaplanan bu interferogramda troposferik etkinin açık olduğunu görmekteyiz.

(son güncelleme: 04.11.20 14:30)