14 Haziran 2020 Karlıova-Bingöl Depremi

14 Haziran 2020 • Kategori: Depremler, Haberler/Duyurular

14 Haziran 2020’de Karlıova-Bingöl’de meydana gelen Mw 5.9 ve takip eden gün yine aynı bölgede meydana gelen Mw 5.6 büyüklüğündeki iki deprem hakkında ATAG üyelerinin çalışmalarını ve ön bulgularını bu sayfada derlemeye çalışacağız. Paylaşılanların ön/ham sonuçlar olduğunu önemle hatırlatırız.

Deprem ile ilgili paylaşmak istediğiniz ön bulgu, rapor ve çalışmalarınızı ituatag at itu edu tr eposta adresine veya doğrudan ATAG eposta listesine gönderebilirsiniz.

In English:

We will try to summarize the post-earthquake coordination activities and early/preliminary findings of the members of the Active Tectonics Research Group (ATAG) here on this page. You can reach us at ituatag at itu edu tr and on Twitter.

14 Haziran

• Sismoloji: İlk odak mekanizma çözümleri doğrultu atımlı bir faylanmaya işaret etmekte:
  • InSAR: Depremin hemen ardından bir Sentinel-1 uçuşu gerçekleşti: bu akşam depreme ait ilk interferogramın hesaplanması mümkün olabilir.

• İTÜ Jeoloji’deki üyelerimizce hesaplanan ilk interferogram beklendiği gibi atmosferik gecikmeler içeriyor: yüzeyde deprem kaynaklı belirgin bir yer değiştirme görememekteyiz. Pazartesi günü 2 farklı radar uydu geçişi daha olacak (A. Akoğlu, Z. Çakır).

Sentinel-1 çıkış (ascending) 43 numaralı yörüngeye ait 080620-140620 çiftlerinden hesaplanan interferogram. Copernicus Sentinel Data[2020].

15 Haziran

• InSAR: Bu sabah TSİ 06:16’da bölgeden geçen Sentinel-1 uydusunun 50 numaralı iniş yörüngesinden elde edilen interferogram (A. Akoğlu, Z. Çakır). Atmosferik gecikmelerden çok etkilenmediği görülen interferogramdan depremin Kuzey Anadolu Fay’ı üzerinde Yedisu sismik boşluğunun hemen doğusunda meydana geldiği net bir şekilde anlaşılabilmektedir.

Sentinel-1 iniş (descending) 50 numaralı yörüngeye ait 090620-150620 çiftlerinden hesaplanan interferogram. Copernicus Sentinel Data[2020].

• TSİ’de 09:51’de aynı bölgede Mw 5.6 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı:
  • (23:30) Akşam saatlerindeki Sentinel-1 uçuşu maalesef yine gürültülü idi. 2. depremin konumunu tespit edebilmek için gelecek uçuşları beklememiz gerekecek (A.Akoğlu, Z. Çakır İTÜ Jeoloji).

16 Haziran

• İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) basın açıklaması:
  • Sismoloji
    • Kocaeli Üniversitesi’nden Evrim Yavuz’un çözümü.
    • Kandilli Rasathanesi ve GFZ Potsdam’dan P. Büyükpınar’ın çözümü.
(son güncelleme: 16.06.20 18:13)