24 Ocak 2020 Sivrice-Elazığ Mw 6.8

24 Ocak 2020 • Kategori: Depremler, Haberler/Duyurular

(Son güncelleme: 29/01/20 03:43)

24 Ocak 2020 TS 20:55’te Sivrice (Elazığ) yakınlarında meydana gelen deprem hakkında ATAG üyelerinin çalışmalarını ve ön bulgularını bu sayfada derlemeye çalışacağız. Paylaşılanların ön/ham sonuçlar olduğunu önemle hatırlatırız.

Deprem ile ilgili paylaşmak istediğiniz ön bulgu, rapor ve çalışmalarınızı ituatag at itu edu tr eposta adresine veya doğrudan ATAG eposta listesine gönderebilirsiniz.

In English:

We will try to summarize the post-earthquake coordination activities and early/preliminary findings of the members of the Active Tectonics Research Group (ATAG) here on this page. You can reach us at ituatag at itu edu tr and on Twitter.

İlgili Makaleler:

• Senturk et al. (2019) Reactivation of the Adıyaman Fault (Turkey) through the Mw 5.7 2007 Sivrice earthquake: An oblique listric normal faulting within the Arabian-Anatolian plate boundary observed by InSAR, Journal of Geodynamics. PDF.
  • Tan et al. (2010). Aftershock study and seismotectonic implications of the 8 March 2010 Kovancılar (Elazığ, Turkey) earthquake (MW = 6.1), Geophysical Research Letters. PDF.
  • Duman, T. Y., & Emre, Ö. (2013). The East Anatolian Fault: geometry, segmentation and jog characteristics. Geological Society, London, Special Publications, 372(1), 495-529.

Son Gelişmeler/Recent Developments

• Deprem sonrası sismolojiden hesaplanan ilk odak mekanizma çözümleri doğrultu atımlı bir faylanmaya işaret etmektedir. Odak çözümü 2 düzlem önermektedir: depremin odağının Doğu Anadolu Fayı’na yakınlığı nedeniyle depremin sol yanal düzlem sonucu olduğu tahmin edilmektedir.
  • Kandilli Rasathanesi’nin basın açıklaması: https://www.youtube.com/watch?v=ftGFqREVORk
  • İTÜ, Yıldız ve Kandilli Rasathanesi’nden ilk ekiplerin 25 Ocak Cumartesi günü bölgeye doğru yola çıkacağı bilgisini aldık.
  • İlk Sentinel radar uydu geçişinin (tekrar programlanma olmadığı takdirde) 27 ve 28 Ocak tarihlerinde olmasını bekliyoruz.
  • AFAD ön rapor
  • Kandilli ön rapor

25 Ocak/January

• TSK bünyesindeki İHA’lar da deprem çalışmalarında kullanılıyor: AA haberi.
  • İstanbul Üniversitesi ön rapor.

26 Ocak/January

• Yüzey kırığı olup olmadığının tespitine yönelik ilk arazi çalışmalarının sabah saatlerinde başlaması bekleniyor (Field reconnaissance studies will start on Sunday morning).
  • Sismoloji ve GPS istasyonları kurulması ve ölçülmesine yönelik ilk çalışmaların da sabah saatlerinde başlaması bekleniyor (Efforts to install new seismology+GPS stations are also underway).
    • İlk 7 saat için AFAD tarafından kaydedilen artçı deprem aktivitesi. Aktivite Doğu Anadolu Fay Zonu’nun Pütürge segmenti boyunca devam etmektedir. Oynatmak için tıklayınız.

27 Ocak/January

• Arazi çalışmaları tekrar başladı; şimdi Doğanyol-Pütürge arası taranmakta (Field studies commenced early in the morning with a focus on the SW half of the Pütürge segment).
  • Kandilli Rasathanesi’nden Semih Ergintav ve Yıldız T. Üni’den Uğur Doğan’dan aldığımız bilgi: kardan dolayı güçlükler çıksa da 15 noktaya ulaşılıp ölçüm yapılabildi; bu akşam ön sonuçlar bekleniyor.
  • Yine Kandilli Rasathanesi Jeofizik Bölümü’nden ATAG üyesi Hayrullah Karabulut‘un 6 adet sismoloji istasyonu kurduğunu öğrenmiş bulunuyoruz.
  • Kandilli Rasathanesi’nden Özgün Konca‘nın bizlerle paylaştığı, telesismik P dalgalarından hesapladığı ön model. (Preliminary finite model by Özgün Konca from teleseismic P waves, Kandilli Observatory).

• İlk radar uydu geçişi gerçekleşti. Radar uyduları güneybatı ucundan kısmen de olsa depreme ait yüzey deformasyonlarını kaydedebilmiş. Google Earth kmz. (Proses: A. Akoğlu, Z. Çakır, S. Ergintav, Veri: Copernicus Sentinel Data [2020]). Artçılar: AFAD DAD. Aktif faylar: MTA (Emre vd. 2013).
  • Depreme ait yüzey yer değiştirmelerinin geri kalanını bu akşam ve yarın gerçekleşmesi beklenen radar uydu geçişlerinden öğrenmeyi ümit ediyoruz.

28 Ocak/January

• Kocaeli Üniversitesi’nden Serkan Irmak’a ait ilksel yırtılma mekanizması çözümü ve atım dağılımı: https://twitter.com/TSirmak/status/1221930921311506435
  • 2. radar uydu geçişi gerçekleşti. Bu interferogram depreme ait yüzeydeki yer değiştirmelerin neredeyse tamamını sunuyor.
    • Google Earth kmz (Proses: A. Akoğlu, Z. Çakır, S. Ergintav, Veri: Copernicus Sentinel Data [2020], SYM: TanDEM-X)
    • Alternatif proses için kmz (Proses: Z. Çakır. SYM: SRTM)
    • Bugünkü 2 geçişten elde edilen interferogramlarda depremde yüzeyin kırıldığına (yani fay boyunca depremde gerçekleşen atımın yüzeye çıktığına) dair ipuçları görememekteyiz. Salı günü 2 geçiş daha olacağını hatırlatalım.
  • 3. radar uydu geçişinden elde edilen interferogram.
    • Google Earth kmz  (Proses: A. Akoğlu, Z. Çakır, S. Ergintav, Veri: Copernicus Sentinel Data [2020], SYM: TanDEM-X)

29 Ocak/January

• 4. radar uydu geçişinden elde edilen interferogramdan bir kare: komşu segment üzerinde Palu’da bir krip/asismik hareket yaşanmış gözüküyor (Possible creep event on the adjacent segment, near Palu).
    • Proses: A. Akoğlu, Z. Çakır, S. Ergintav, Veri: Copernicus Sentinel Data [2020], SYM: TanDEM-X.
    • .kmz dosyası güncellenmiştir.

30 Ocak/January

Linkler/Links

Kaynaklar/References

• İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Deprem Dairesi Kataloğu, https://deprem.afad.gov.tr/ddakatalogu