23 Ekim 2011 Van Depremi

24 Ekim 2011 • Kategori: Depremler, Haberler/Duyurular

(Son güncelleme 29.11.2011)

Van ili sınırlarında 23 Ekim Pazar günü meydana gelen deprem hakkındaki çalışmaları özetlemek istiyoruz. Çalışmalarınız hakkında bu sayfada bilgi verilmesini arzu ediyorsanız ituatag at itu edu tr adresine eposta göndermeniz kafidir.

Deprem kayıtlarını inceleyen tüm kurumlar (Kandilli, USGS vd.) bindirme türü bir fay üzerinde meydana gelen kaymanın bu depreme neden olduğunda hem fikirler. Fayın mekanizması, öncül kaba lokasyonu ve yönelimi sismoloji sayesinde yaklaşık olarak kestirilmiş durumda. Detaylı fay parametreleri, detaylı lokasyonu/odak derinliği ve fayın eğim yönü gibi bilinmezler ise ilk arazi çalışmaları ve elde edilen ilk interferogram ile cevaplanmaya başlandı. Bölgenin deprem riskini tayin edebilmek ve yeryüzünü “bir parça” daha iyi tanıyabilmemiz için bölgeye geçici sismolojik istasyonlar kurularak elde edilecek hassas artçı şok dağılımlarına ve daha fazla InSAR verisine ihtiyacımız bulunuyor. GPS’in de bu konuda önemli ipuçları sağlaması bekleniyor; istasyon dağılımı, geçtiğimiz yıl TÜBİTAK MAM tarafından düzenlenen çalışmalar sayesinde oldukça iyi durumda*.

Son Gelişmeler / Recent Developments

Twitter yayınımızla eş zamanlı olarak bazı gelişmeleri sizlerle paylaşalım:

• Uydu görüntülerinin temini için ICSMD aktive edildi.
  • Van için “Supersite” açıldı: http://supersites.earthobservations.org/van.php
  • Kadir Dirik ve Erdin Bozkurt’un da aralarında bulunduğu Jeoloji Mühendisleri Odası üyeleri Van’a giderek arazi gözlemlerinde bulunacak.
  • Dokuz Eylül’den Hasan Sözbilir ve Çağlar Özkaymak da arazi çalışmalarına başlamış bulunuyor.
  • Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Uğur Doğan, TÜBİTAK MAM işbirliği ile bölgede GPS ölçümlerine başlamış bulunuyor. İlk kampanya ölçümlerinin bu 29-30 Ekim tarihlerinde sona ermesi ve ilk analizlerin de Kasım’ın ilk haftası tamamlanması bekleniyor.
  • İstanbul Üniversitesi’nden Hayrettin Koral ve Alper Şengül de saha çalışması için Van’dalar.

In English:

• International Charter on Space and Major Disasters has been activated for satellite imagery.
  • A “supersite” for Van is now open: http://supersites.earthobservations.org/van.php
  • Chamber of Turkish Geological Engineers will be sending a team including Kadir Dirik and Erdin Bozkurt to Van.
  • Hayrettin Koral and Alper Şengül of Istanbul University; Hasan Sözbilir and Çağlar Özkaymak of Dokuz Eylül University are also in Van to study the rupture zone.

Research Notes/Reports

28.10 Serdar Akyüz, Cengiz Zabcı ve Taylan Sançar’dan oluşan araştırmacı grubundan ilk yüzey kırığı bulguları gelmeye başladı. Kuzey blokta yaklaşık 10 cm yükselme rapor edilmekte / Photo from the Serdar Akyüz, Cengiz Zabcı, Taylan Sançar team. Expecting to hear more from them. They’re reporting around 10cm of uplift on the northern block.

28.10 Preliminary map by Z. Çakır showing the aftershocks (Kandilli network) and the observed surface rupture both in the field and the Cosmo-SkyMed interferogram (by Eric Fielding).

Map of Aftershocks and Focal Mechanisms

• Aftershocks recorded by the Kandilli Observatory’s network.
  • Automatically updated KML file from EMSC
  • Plot of the Kandilli aftershock data and TÜBİTAK’s focal mechanism solution (O. Tan/TÜBİTAK)(27.10)
  • The focal mechanisms of past events in the area by O. Tan/TÜBİTAK. (27.10)
  • Preliminary teleseismic waveform inversion solution by O.Tan/TÜBİTAK (27.10)
  • USGS’den Gavin Hayes’in sonlu fay modeli.

Media in Turkey

Other Links

About ATAG

Dipnotlar