Google Earth
Google Earth'e bağlanmak
Youtube yasağı Haziran 2010 başında Google'ın birçok sunucu adresinin de yasağa dahil edilmesi ile Google Earth programını kullanmayı oldukça zor hale getirmişti. Bilindiği üzere program ilk açılışta görüntülerin depolandığı sunuculara erişmeyi deniyor, bunu gerçekleştiremez ise oldukça uzun bir süre sonra pes ederek diskteki geçici kopyalar ile idare etmeye karar veriyor.
Google Earth'e eski günlerdeki gibi problemsiz erişebilmek ve çalışabilmek için 2 yöntem bulunuyor:
- Farklı DNS sunucu kullanmak: Talep ettiğinizde size erişimi engellenmemiş Google sunucu adresleri sunacak bir DNS sunucu kullanmak.
- hosts dosyası: Erişimi engellenmemiş Google sunucu adreslerini kendi sisteminize kaydetmek.
Bu iki yöntemi de kabaca tarif edelim.
DNS sunucu yöntemi
Google Earth açılışta sunuculara bağlanmak istediğinde bu talebi diğer web bağlantıları gibi önce DNS sunucuya uğramakta (web adreslerinin karşılığı olan IP numaralarını öğrenebilmek için). Bu DNS sunucu genelde üniversitenizin veya evde iseniz Türk Telekom/Türksat'ın DNS sunucuları olacaktır. Bu DNS sunucular dışında IP numaralarının sorgusu için sisteminizin kullanabileceği birçok ücretsiz sunucu bulunuyor. Bunların birkaçını listeleyelim:
- Google DNS sunucuları: 8.8.8.8
- OpenDNS
- Comodo DNS
Önemli uyarı: DNS sunucusu seçimi güvenlik açısından çok önemlidir. Güvenilir olmayan bir DNS sunucusu kullanılırsa bu sunucuyu işletenler ziyaret ettiğiniz tüm web adreslerini görebilirler. Aynı şekilde güvenilir olmayan bir DNS sunucusundaki açık kullanılarak bu sunucuyu kullanan internet kullanıcıları örneğin X bankasının internet şubesi yerine sahte başka sayfalara da yönlendirilebilirler.