GMT Komutlarının Kullanımı

From GMT Türkiye Wiki
Jump to: navigation, search

Komutlar birbirlerinden bağımsız çalışırlar. Her bir komut yanın aldığı parametreler yardımıyla işlemleri yaparlar. Parametreler genellikle büyük harflerle belirtilirler ve mutlaka - (çizgi) karakteriyle birlikte kullanılır (örn. -P, -K, -X). Bir çok komut ortak parametreler kullansalar da her bir komutun parametreleri kendine özgüdür, bu nedenle parametrele ilgili bilgiyi komuta ait yardım sayfalarına bakmalısınız.

Herbir GMT komutu bir layer oluşturur. Ancak sorunsuz ve düzgün bir çizim oluşturmak için her bir layer oluşturulurken daha önceden bir layer varmı ve bir layer daha gelecekmi belirtilmesi gerekir. O nedenle -K ve -O parameterelerine dikkat etmek gerekir. -K bir layer daha gelecek demektir. -O ise daha önceden bir layer var demektir. Dolayısıyla ilk satırda -O son satırda ise -K olmaması gerekir. Aradaki tüm layer'larda ise -O ve -K parametreleri verilmek zorundadır.

GMT esnekliği arttırmak için büyük/küçük harf ayrımı yapar. Çizim komutları, postscript çıkışları ekrana yazar bu nedenle > karakteri ile çıkışlar bir dosyaya yazılmalıdır. Veri üzerinde işlem yapan komutların çıkışları ise belirlenen bir dosyaya yazılır.


Konu başlıkları

Komut Satırından Yardım

Burada verilen dökümanlar dışında, komut satırından da yardım alınabilir. herhangi bir programın sadece ismini yazarak enter tuşuna bastığınızda ekrana kullanım kılavuzu (manual) içeriği yazılır. Bunu okumak zor olduğundan Unix/Linux sistemlerin yardım (man) programını kullanabilirsiniz.

       man pscoast
       man grdedit


Dosya Kontrolü

GMT, Unix/Linux sistem esnekliğini de kullanarak çok daha esnek bir yapıya sahip olur. Bir giriş dosyası parametre gibi komut yanına yazılabildiği gibi < yönlendirmesi de kullanılabilir. Çıkış dosyası için > veya >> kullanılır.

       GMTprogram    giriş-dosyası >! çıkış dosyası
       GMTprogram  < giriş-dosyası >! çıkış dosyası
       GMTprogram    giriş-dosyası >> çıkış dosyası

> program çıkışını dosyaya yönlendirir. Sadece > kullanılısa eski dosyanın üzerine yazılır. Bazı Unix/Linux sistemler > işlemini engeller. Yazılmak istenen dosya daha önceden var ise (genellikle bu durum sözkonusudur) işlem durdurulur. Bunu atlatmak için >! kullanılır. Bu durumda sistem dosyanın var olup olmadığına bakmaksızın yeni dosya üretecektir. < ile dosya programa doğru yönlendirilebilir.

Boru (pipe, | ) işlemi bir program çıkışını soyaya yazdırmadan diğerine girmesini sağlar:

       HerhangiBirProgram | GMTprogram1 | GMTprogram2 >!  çıkış dosyası

İstenirse program hata mesajları ekran yerine bir dosyaya yazdırılabilir:

       UNIXprogram >& hata.log
       (GMTprogram > çıkış_dosyası) >& hata.log

Veri dosyalarında * ve ? gibi karakterlerle çoklu dosya girişi yapılabilir:

       GMTprogram    giriş-dosyası.* >! çıkış dosyası


Script Dosyası İçinde Veri Girme

Az sayıda veriniz var ve bunları veri dosyasına yazmadan da komuta yönlendirebilirsiniz.

       GMTprogram  <<END>> çıkış_dosyası
       veri1
       veri2
       END

Sistem END kelimesine (farklı bir kelimede kullanabilirsiniz) kadar verileri okur ve programa yönlendirir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta END kelimesinden sonra boşluk olmamalıdır ==>> "END" olmalı, "END " hatalı. Boşlukda bir karaktertir. << >> arasındaki kalan kelime ile verilerin altındaki kelime birebir aynı olmalıdır.

Script Dosyası İçinde Değişken Kullanımı

C-Shell veya bash scriptleri içinde değişken tanımlayabilirsiniz ve yazımı kısaltabilirsiniz. Örneğin C-Shell içinde [set degisken = deger]

 
set ps = cikis.ps
set limit = 20/30/20/30
psxy -R$limit  -JM6 -M   -W2  fay.dat  > $ps
 


* Bu bilgiler GMTtr sitesinden alınmıştır.

Personal tools