ATAG2020 Özel Toplantısı Bildiri Özleri

23-24 Aralık 2020

Anahtar Kelimeler:
  • Sivrice-Elazığ
  • moment tensör çözümleri
  • depremsellik
Bildiriler

24 Ocak 2020 Sivrice-Elazığ Depremi ve Artçı Dağılımı

Selda Altuncu Poyraz1, Doğan Kalafat, Tuğçe Ergün, Yavuz Güneş, Remzi Polat, Suat Çetin, Muzaffer Gül, Doğan Aksarı, Filiz Özdemir, Mehmet Kara, Kıvanç Kekovalı, Zafet Öğütçü, Seda Işık, Uğur Teoman, Pınar Deniz, M.Didem Cambaz, Fatih Turhan, Öcal Necmioğlu, M. Feyza Akkoyunlu, Ayşegül Köseoğlu

Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü,bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi, İstanbul, Türkiye

24 Ocak 2020 tarihinde yerel saat ile 20:55’de dış merkezi Sivrice-Elazığ olan çok şiddetli bir deprem meydana gelmiştir. KRDAE-BDTİM ilk 5 dakika içerisinde depremin büyüklüğünü depremin merkezine yakın olan istasyonlardan gelen hızlı bilgiye göre Ml=6.6 olarak vermiştir. Gerek telefonlarla, gerekse yazılı ve görsel basına depremin büyüklüğü ve yeri ile ilgili bilgi çok hızlı paylaşılmış, depremin şiddet ölçeğinde hasara ve can kaybına neden olabileceği vurgulanmıştır. Deprem, Doğu Anadolu Fay Zonu’nun Sivrice-Pütürge arasında uzanan parçasında meydana gelmiştir. Depremle yaklaşık 40 km lik bir parçanın kırıldığı ve artçı depremlerin 75 km boyunca dağıldığı gözlenmiştir. 1 Şubat 2020 tarihi itibarı ile BDTİM tarafından toplam 878 adet depremin çözümü yapılmıştır. Bu depremlerin büyüklük dağılımına bakıldığınde en büyük artçının Ml=5.1 büyüklüğünde, büyüklüğü Ml=4.0-4.9 arası ise 30 adet depremin meydana geldiği görülmüştür. Artçı depremlerin günlere bağlı olarak değişimi göz önünde bulunduğunda azalım ilişkilerinin tek parça kırılma için uygun olduğu görülmektedir.
Büyüklüğü 4.0 ve üzeri olan (Ml ≥4.0) artçıların dağılımına bakıldığında ise, yoğunluklu olarak ana şokun olduğu alanda, genel olarak Doğanyol-Sivrice–Hazar Gölü arasında ve güneybatıya doğru Doğanyol-Pütürge arasında meydana geldiği gözlenmiştir. Tüm artçıların dağılımına bakıldığında ise KD-GB yönünde ve DAFZ üzerinde ve zon içerisinde meydana geldiği görülmüştür. Ayrıca büyüklüğü 4 ve üzeri depremler için hesaplanan odak mekanizması parametreleri de ana fayın KD-GB yönünde kırıldığını desteklemektedir.
KRDAE-BDTİM’in genel olarak bölgedeki deprem algılama eşiği Mc=1.8 olup, çözümü yapılan depremlerin büyüklük aralığı M=1.2-6.6 arasında değişmektedir.